ORLANDO

Orlando és la pàtria de Disney, al bell mig de Florida. Però aquesta vegada no m’ he trobat amb el Mickey ni amb la Minni ni rés semblant. He participat a una convenció sobre les tecnologies i la salut. Cada cop que viatjo als EEUU em sorprenen. La convenció organitzada per HIMSS ( Health Information Management Systems Society) ha reunit gairebé 30.000 participants, tot precís i amb continguts d’ alt nivell.

Conferències, exposicions, demostracions... gent d’ arreu del món preocupada per veure que passa amb la salut i que passa amb les tecnologies.

Estan passant coses. En els darrers cinquanta anys hem viscut una època daurada de millores substancials de les tecnologies diagnòstiques , de tractaments i teràpies. Però ara estem entrant en una nova etapa a on s’ albira una veritable revolució de les tecnologies de la comunicació i de la informació en la salut. D’ això hem parlat a Orlando. Moltes reunions amb gent d’ arreu del món. Al fi i al cap la salut i els seus problemes són els mateixos arreu i la ciència i la tecnologia no tenen fronteres.

Però no solament estem davant d’ unes noves tecnologies, estem davant d’ uns canvis importants en la nostra societat. Les democràcies han possibilitat una major autonomia de les persones i aquestes la saben aprofitar per gestionar millor la seva salut. El ciutadà es va convertint en el centre dels sistemes de salut. Però això suposa que la paraula “ pacient” ( que sense cap dubte ve de paciència...)va caducant i el ciutadà ja no es un ésser passiu que es resigna i accepta la seva sort.

Tot un repte pels professionals de la salut, metges , infermeres, farmacèutics, psicòlegs...per una banda l’ arribada de sistemes d’ informació sofisticats i al mateix el viure en una societat que evoluciona de pressa i que es torna cada cop més exigent.

Feia calor. 30 graus. Turistes amb bermudes, experts i tècnics amb corbata , nens que s’ entusiasmen amb els nombrosos parcs temàtics que hi ha. L’ espectacle de la gent que parla sola pels passadissos comunicant-se amb el mon i potser no comunicant-se amb la gent més propera. Muntanyes d’ informació i de nous productes. Gent que vol convèncer gent.

Al tornar volant sobre l’ Atlàntic, abans d’ adormir-me en les incòmodes butaques de l’ avió, pensava en el que és meravellós el tenir l oportunitat de compartir experiències , d’ aprendre , de treballar amb gent dels quatre racons del planeta. No vaig pogué saludar al Mickey, però segur que quan va néixer ( 1928), ningú es podia imaginar que el món seria com és avui, amb grans tragèdies i amb grans oportunitats. L’ implementació de les noves tecnologies de l’ informació i de la comunicació en l’ àmbit de la salut és una gran oportunitat. A Catalunya no ens la volem deixar perdre.

Comentarios

Entradas populares de este blog

L'ART I L' ART DE VIURE

Liderazgo: un elemento clave para el siglo XXI