Galileu i el seu telescopi




Som a l’any 1609. Galileu acaba el seu telescopi. Aquest ja no deforma els objectes com el que van fabricar els holandesos i augmenta sis vegades l’ imatge. Està entusiasmat. El 21 d’agost acaba el seu segon telescopi que augmenta vuit vegades. El presenta al senat de Venècia a la mateixa plaça de sant Marc. La gent s’ entusiasme. Galileu no dubte en donar els drets del seu invent a la República de Venècia a canvi de tenir un lloc de treball estable a Pàdua.

Però coneixem millor a Galileu per ser condemnat per les autoritats de l’ esglésiade Roma , quan va afirmar que la Terra girava en torn del sol, confirmant la teoria de Copèrnic ( 1514) . No es podia tolerar aquesta afirmació. Va ser condemnat a l'any 1633, i de fet fins al 1992 amb el Papa Joan Pau II l’ església catòlica no va acceptar que s’havia equivocat i que la condemna havia estat injusta.

Som a l’ any 2009. Fa quatre-cents anys del telescopi de Galileu. Per aquest motiu les Nacions Unides van acordar que fos l’ any de l’astronomia. Un any per recordar que som una ínfima part d’ un univers enorme. Hi hauran molts esdeveniments entorn de l’ astronomia arreu del món per donar a conèixer les darrers descobertes. Tenim un any per posar-nos al dia. Per descobrir el nostre univers. Us recomano anar a http://www.caosyciencia.com/ o http://www.astro-digital.com/

En el transcurs dels darrers anys l’ astronomia ha fet descobertes fenomenals. Es calcula que el Big-bang va succeir fa 13.700.000.000 anys llum (.La velocitat de la llum en l'espai, on existeixen vertaderes rutes en equilibri gravitatori, pot arribar als 5.000.000 km/s.)Impressiona quan els astrònoms ens parlem de xifres. Galàxies, planetes, sols,….Per exemple, és difícil adonar-nos que el nostre sol és 330.000 vegades més gran que la Terra, i si el sol deixes d’ existir els seus efectes es notarien al cap de 50 milions d’ anys. Tot i així la pregunta que ens fem tots és : “ hi ha vida en d’ altres sistemes, en d’ altres planetes?” ...
No sé si podré atendre algun acte que es celebri sobre l’ any de la astronomia. De moment el que faig és anar a Google en el seu aplicatiu “ mapes” i fer un passejada visual per l’ Univers que ens brinden les imatges telescòpiques. Es el meu homenatge particular a en Galileu. No us ho perdeu.
Potser en aquests moments de dificultats i de crisi, podem recordar el que ens deia Tagore “ No ploris perquè has perdut el sol, car les llàgrimes no et deixaran veure les estrelles…”

Comentarios

Entradas populares de este blog

L'ART I L' ART DE VIURE

Liderazgo: un elemento clave para el siglo XXI