DUBAI...ARAB HEALTH CONGRESS 2012




En poc temps he tingut l' oportunitat de participar en conferencies i seminaris a Boston, Hefei ( Xina) i a Dubai. Encara que la meva activitat esta a l'entorn de les tecnologies i la salut, he pogut copsar les diferents realitats culturals i socials que m'han transmès les persones  que he anat trobant. Tres móns fascinants.
Les realitats de cada un 'ells son molt diferents. El centre del mon s' esta desplaçant molt de pressa cap al continent asiàtic. Neix una nova societat que amb una gran potencia, en especial demogràfica,  es basa en tot un altre paradigma ideològic i cultural.
No havia estat mai a Dubai, malgrat conec la majoria de països àrabs de la vora mediterrània i de l’ orient mitjà. Dubai és espectacular. Hi he donat una conferència al ARAB HEALTH CONGRESS.Les fotos que coneixem no donen l' abast del que s'ha fet aquí. Es una gran bogeria, amb edificis enormes, carrers de gran amplada, zones turístiques de luxe, etc.
De fet, fins al 1971 va ser part del domini britànic. És a dir fa molt poc temps. Des aleshores és part de la Unió d' Emirats Àrabs. Curiosament no te petroli com els seus veïns. Però aquests han decidit de fer de Dubai un centre de finances i de turisme. I per això han invertit veritables fortunes. Al 2009 va estar a punt de fer fallida per un deute de mes de 90 mil milions de dòlars. Els clan financers d' Abu Dabi ho van salvar.
Una ciutat de nomes 1 milió i mig d' habitants dels quals el 80 per cent son forans. Sobretot ma d' obra barata de la India, Pakistan, Indonèsia, Filipines, etc.  Les condicions de vida i de treball han sigut denunciades per l' abús i l' explotació. Fins i tot es parla d’esclavatge modern. Hi ha empreses que es queden amb el passaport dels seus treballadors forans per tal de tenir-los controlats. Moltes hores de treball i salaris de misèria. El govern local ho nega rotundament.
A pocs kilòmetres d ' Iran i Irak, al costat de Aràbia Saudí , Oman i Iemen. Es com un paradís en un entorn de conflictes i de drets humans en subhasta a la baixa.
Un model de rics i pobres sense pietat. Luxe i misèria. El culte al diner es espectacular. Curiosament la major part de marques comercials son dels Estats Units i d' Europa. Capitalisme importat, però es com menjar peix sense espines. Les espines son els drets dels treballadors, la seguretat en el mon laboral, l’educació, la salut per tots. I funciona. Almenys pels que son rics.
Oblidem-nos de Sòcrates, Hegel, Kant, Spinoza, Camus i Sartre. Neix un món despietat, a on hi han pocs valors, excepte els diners. Curiosament en aquest nou mon emergent hi ha punts de contacte amb els EUA. La campanya de les primàries del Partit Republicà, ens indica que l’ individualisme extrem esta de moda. Menys impostos i i menys serveis públics pels ciutadans.
Mentre Europa entre el martell i la inclusa, no trobem el camí. Com podem competir amb societats que estan desbocades per l ' afany de riquesa? Tenim un problema. I no tenim gaires solucions.
Paradoxalment he viatjat amb Qatar Airways , i just el dia que arribo és notícia que no han volgut participar a l’ accionariat de Spanair . La notícia que ha precipitat el final d’ aquesta companyia aèria que tenia que ser la punta de llança del transport aeri de Catalunya. Sense entrar en detalls, una mala notícia per un país  que vol ser independent.


,

Comentarios

Entradas populares de este blog

L'ART I L' ART DE VIURE

Liderazgo: un elemento clave para el siglo XXI