EL SOMNI AMERICÀ


Acabo de tornar de vacances als Estats Units. Concretament a Portland (Maine) i a Boston ( Massachusetts). Encara ja coneixia aquests territoris dels Estats Units, sempre sembla que sigui la primera vegada. Hi ha moltes coses a descobrir i a gaudir.





He aprofitat per rellegir la història d’aquests indrets. La geografia ha d'anar acompanyada de la historia. No es pot comprendre un país, una ciutat, una cultura només viatjant i gaudint dels paisatges i de la gastronomia ( en especial en la costa de Maine) sense conèixer una mica la història d'aquestes poblacions.



Per cert, estic llegint un llibre apassionant. On Grand Strateggy d’en John Lewis Gaddis. Intenta analitzar les estratègies  al llarg  de la història i de les cuites viscudes per diferents civilitzacions i sobretot l'impacte dels líders polítics, socials o econòmics.



Encara que comença amb les civilitzacions antigues, fa una anàlisi formidable dels Estats Units i de la seva posicionament en el món. La química de la història i la dels seus protagonistes evidencia que cada país és a on és per quelcom. No hi ha màgies ni encanteris.

Al final cada cultura i cada comunitat humana és el fruit de centenars de decisions i milers de micro accions, que per bé o per mal han anat construint o destruint aquestes comunitats. Si la genètica biològica dels humans ens influencia, ens limita així com ens propulsa, la “ genètica històrica” potser encara té més importància.

Per exemple els Estats Units al llarg de l’historia ha tingut 371 Premis Nobel. 73 Química, 57 Economia, 12 Literatura, 21 Pau, Física 94 i Medicina 103. Total el 48% del total de premis atorgats. Espanya en total 8 Premis Nobel, 6 Literatura i 2 Medicina. El regne Unit 132 i Alemanya 107 i França 62. Evidentment el nombre de  Premis Nobel no vol dir que el país vagi més bé o més malament. Però sí que hi ha infraestructures educatives, motivació i recursos per la recerca.


També hom es pot demanar com un país amb 371 premis Nobel acabi a les mans d’un personatge sinistre i patològic com en Donald Tramp. Veurem amb el temps el seu impacte negatiu en la societat americana i per desgràcia a d’ altres països que sense saber com es veuran afectats, almenys en les seves economies.

Tot un exemple en la història dels lideratges de com un líder pot malmenar un país i la seva societat. Vaig llegir fa temps i no recordo a on, que l’ autor de l’ article es preguntava que hauria passat si Stalin, Hitler, Mussolini i Franco en comptes de néixer nens haguessin nascut nenes. Segurament s’ haurien estalviat molts morts, ferits i molt sofriment.

No ens enganyem el problema real no és el President Trump, el problema és com una societat s’atabala i necessita un líder com ell. És el  que està passant a Itàlia, a Polònia, Hongria o a Turquia, entre d’ altres.

Moments difícils. La democràcia pot morir degut el seu èxit. Mai en la història de la humanitat havíem viscut tant bé, encara que per desgràcia no tothom viu bé. Tot i així no tothom pensa igual tal com es manifesta en el gràfic adjunt:





 Tornem als Estat Units i la seva història. Ara que està de moda el concepte de la independència, cal llegir a fons el procés de com Estats Units ( abans desunits) va arribar a la independència del Regne Unit. Força diferent de com van aconseguir la independència els països de la  Amèrica Llatina. Val a dir que la independència dels Estats Units va viure desprès una cruenta guerra civil, que va tenir més a veure amb el problema de l’ esclavatge que amb les conseqüències de la independència. Resumint molt, en el moment de la independència 13 estats es van posar d’ acord amb la constitució dels Estats Units fins arribar a 50 amb el temps..  Això sí tots amb les mateixes condicions constitucionals ( aquí en diríem “ cafè para todos”) . Sense cap dubte la independència es va aconseguir gràcies a uns líders excepcionals amb visió i amb una gran voluntat integradora

En canvi a l’América Llatina han acabat sent 48 estats tots independents uns dels altres.   Avui per avui nomes hi ha hagut 16 premis Nobel en tota la història d’ Amèrica Llatina. Començant pràcticament al mateix temps els processos de independència els resultats han estat molt diferents entre els Estats Units (329 milions) i Amèrica Llatina ( 625 milions),

No es que vulgui defensar el model capitalista o el contrari. Nomes tenir elements de reflexió a l’ abast.  

La genètica històrica es important. La podem manipular i disfressar, però no la podem canviar. Nomes podem treballar  de valent per una societat més justa, amb valors i amb més solidaritat. Tenint en compte el que som i com som. Sense somiar. Amb fermesa i amb lleialtat.


Ei! Que he fet unes vacances fantàstiques i inspiradores...i ara ple d’ energia i ànims em poso a treballar...amb ganes de posar més grans de sorra per un món millor.

Comentarios

Entradas populares de este blog

L'ART I L' ART DE VIURE

Liderazgo: un elemento clave para el siglo XXI